Låt oss tala om vintern

Det finns både snygga och varma kängor!

Vare sig man gillar det eller inte så är vintern här på riktigt. Själv förhåller jag mig såklart neutral till att det nu blivit kallt och snön ligger på marken. (Wihoo! Mer! Jippie! Mys! Hurra!). Oavsett så behöver man sätta på sig kläder. Smarta val av kläder, skor och tillbehör gör hela skillnaden. Fråga vilken som av mina elever, och de kan rabbla lager-på-på-lager-principen som ett katekesförhör i gamla folkskolan. Hurvida de sedan följer principerna är dock en helt annan fråga.

Iallafall, inspirerad av Helena, via en helt annan social media, tänkte jag göra en liten guide till hur du överlever och kanske till och med njuter av att vistas ute i vinterkylan. Något att tänka på är att det inte alltid är temperaturen som är det viktigaste för att avgöra klädvalet. Vind och fukt gör sitt till också. Jag har till exempel aldrig frusit så mycket någon vinter som när jag bodde på Värmdö, fukten från havet gick genom märg och ben. Och då var det inte särskilt kallt. Här hemma, i Norrlands inland är kylan torr, och lättare att klä bort. För att få lite koll på hur vinden påverkar, kolla länken.

Okej. Låt oss börja. Lager för lager.

  • Jag förespråkar ull närmast kroppen. Det håller värmen även när det blivit lite fuktigt och transporterar dessutom bort fukten. Nuförtiden finns det mjuka, sköna ullunderställ, som inte kliar. Gör inte misstaget att sedan dra på en bomullströja ovanpå, den gör mer skada än nytta då den drar åt sig fukt som sedan blir kall och jäklig.
  • Sen gillar jag ull även som lager två. Det finns lite kraftigare ullkläder som till exempel ullfrotté. Mormors gamla stickade, kliiga ullolle funkar. Fleece är också ett alternativ. Tanken med det här lagret är att det ska vara luftigt men värmande. Gärna med en hög krage som värmer halsen. Ska jag stå stilla en längre stund (tänk skidskyttepublik) så har jag dessutom en tunn dunjacka som jag brukar använda som ett extra lager. Lätt att ta på och av.
  • Lager tre (om det är normalvinterkallt och inte någon arktiskt kyla, för isåfall lagrar man på sig fler lager två) avslutar det hela med ett vind- och snötätt skal. Det är ju toppen om skalet också kan släppa ut fukten från kroppen. 
  • Det spelar ingen roll hur bra du har klätt dig om du envisas med att spendera vintern i Converse. Släpp alla stilmåsten och satsa på ett par rejäla vinterkängor. En kraftig sula och ett vattentätt yttre kommer man långt med. Det ska finnas lagom med utrymme i skon. Lager-på-lager-grejen funkar här med serru. Både för stora och för små kängor är kalla kängor. Min känsligaste kroppsdel för köld är mina fötter. Gissar att det är alla timmar på hästen när jag var yngre som har pajat mina stackars fossingar. Så jag har blivit lite av en expert på just fotbeklädnad. Jag vill gärna få plats med en filtsula, en tunnare och en tjockare ullsocka. Byt gärna till nya sockor om du varit inne en stund, man blir alltid lite fuktig om fötterna inomhus... Här finns fler tips för varma fötter. Glöm allt som har med bomull eller akryl att göra, you'll get cold feet!
  • Mössa och vantar. Men kära nån, måste jag ens nämna vikten av dessa? Jobba gärna med ett par tunnare vantar inuti ett par större och tjockare. Behöver du släppa ut värme? Hals, handleder och fotleder är de bästa ställena. Behåll mössan på.
Till sist. För en riktigt bra vinter, sprid värme med ett leende!

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg om vinterkläder för okunniga Vuxna som envisas med att klä sig som småbarn :P

    SvaraRadera
  2. Ha ha, ja eller hur! Idag räknade jag säkert till arton vuxna utan mysse..

    SvaraRadera